e-ISSN 1302-7476
Labial ve Lingual Ortodontik Tedavinin Periodontal Parametrelere Etkisinin Karşılaştırılması [EÜ Dişhek Fak Derg]
EÜ Dişhek Fak Derg. 2011; 32(2): 97-101 | DOI: 10.5505/eudfd.2011.50470

Labial ve Lingual Ortodontik Tedavinin Periodontal Parametrelere Etkisinin Karşılaştırılması

Yusuf Ozan Topçu1, Gökhan Önçağ1, Erdal Işıksal1, Füsun Ünlü2, Çiğdem Paşalı2
1Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, Ortodonti, Ana Bilim Dalı,izmir
2Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, Periodontoloji, Ana Bilim Dalı, İzmir

AMAÇ: Bu çalışmanın amacı labial ve lingual braketlerle tedavi gören hastaların dişeti parametrelerinde meydana gelen değişiklerin karşılaştırmalı olarak incelenmesidir.
YÖNTEMLER: Çalışma iki grup olarak, toplam 20 hastada yürütülmüştür. 1. Grup'da yaş ortalaması 15,2 olan, 7 kız 3 erkek toplam 10 birey labial braketlerle tedavi edilmiştir. 2. Grup'da ise yaş ortalaması 14,3 olan, 6 kız 4 erkek toplam 10 birey lingual braketlerle tedavi edilmiştir. Çalışma başlangıcında (T0) ve 1 ay sonra (T1) dönemlerinde dental plak miktarı, sondalamayla kanama ve cep derinliği ölçümleri yapılmıştır. Elde edilen bulguların, grup içi farkları Wilcoxon testi ile gruplar arası farkları ise Mann-Whitney U testi ile değerlendirilmiştir.
BULGULAR: 1. Grup T0-T1 dönemlerinde cep derinliği istatistiksel olarak anlamlı derecede artmıştır (p< 0.001). 2. Grup T0-T1 dönemlerinde ise sonra sondalama ile kanama (p< 0.01) ve sondalanan cep derinliği (p< 0.05) değerleri istatistiksel olarak anlamlı şekilde artarken, hastaların plak değerleri azalmıştır (p< 0.001). T1 döneminde labial ve lingual grupları karşılaştırıldığında plak değerleri ve sondalanan cep derinliği (p< 0.01) istatistiksel olarak anlamlı derecede labial grupda yüksek bulunurken, sondalama ile kanama değerleri de yüksek bulunmasına rağmen, istatistiksel olarak anlamsızdır (p> 0.05). 1. Grupta sadece sondalanan cep derinliği istatistiksel olarak anlamlı derecede artmıştır (p< 0.001). 2. Grupta ise kanama (p< 0.01) ve cep derinliği (p< 0.05) değerleri istatistiksel olarak anlamlı şekilde artarken, hastaların plak değerleri azalmıştır (p< 0.001). T0 döneminde plak skorlarının gruplar arasındaki farklılığına bağlı olarak, T1 döneminde; labial ve lingual grupları karşılaştırıldığında plak değerleri ve sondalanan cep derinliği (p< 0.01) istatistiksel olarak anlamlı derecede labial grupda yüksek bulunurken, sondalama ile kanama değerleri de yüksek bulunmasına rağmen, istatistiksel olarak anlamsızdır (p> 0.05).
SONUÇ: Çalışmamızda, her geçen gün daha da yaygınlaşan, lingual ortodontinin dişeti sağlığı açısından labial yüzden yapılan ortodontik tedaviye oranla daha olumlu sonuçları olduğu vurgulanmıştır.

Anahtar Kelimeler: Lingual ortodonti, periodontal parametreler

Comparison of Labial and Lingual Orthodontic Treatment Effects on Periodontal Parameters

Yusuf Ozan Topçu1, Gökhan Önçağ1, Erdal Işıksal1, Füsun Ünlü2, Çiğdem Paşalı2
1Department Of Orthodontics, Egean University, İzmir, Turkey
2Department Of Periodontology, Egean University, İzmir, Turkey

OBJECTIVE: The aim of this study is to comparatively analyze the changes in the gingival parameters of patients treated with lingual and labial brackets.
METHODS: This study was conducted on 2 groups of 10, a totally of 20 patients. The mean age in the first group of patients which were treated with labial brackets was 15,2 and comprised of 7 girls and 3 boys. The second group of patients were treated lingual brackets and comprised of 6 girls and 4 boys with a mean age of 14,3. Dental plaque accumulation, bleeding with probing and gingival sulcus depths was noted. The difference in the results was tested within the group with the Wilcoxon test and intergroup results were evaluated using the Mann-Whitney U tests. Pretreatment (T0) and 1 month into treatment (T1).
RESULTS: Group 1 had on statistically significant increase of sulcus depth between T0 and T1 (p<0.001). Group 2 had on statistically significant increase of bleeding on probing (p< 0.01) and sulcus depth (p<0.05) while plaque accumulation had decreased (p< 0.001). The Group 1had a statistically significant sulcus depth when compared with the Group 2 at T1 (p<0.01) while the bleeding on probing valves are high, they are statistically insignificant (p>0.005).
CONCLUSION: This study emphasizes the positive effects of lingual orthodontic treatment with regards to gingival health, when compared with labial orthodontic treatment methods.

Keywords: Lingual orthodontics, periodontal parameters

Yusuf Ozan Topçu, Gökhan Önçağ, Erdal Işıksal, Füsun Ünlü, Çiğdem Paşalı. Comparison of Labial and Lingual Orthodontic Treatment Effects on Periodontal Parameters. EÜ Dişhek Fak Derg. 2011; 32(2): 97-101

Sorumlu Yazar: Yusuf Ozan Topçu, Türkiye
Makale Dili: Türkçe
LookUs & Online Makale