e-ISSN 1302-7476
Konvansiyonel Kron Boyu Uzatma Operasyonu Uygulanamayan Dişlere Yeni Bir Yaklaşım [EÜ Dişhek Fak Derg]
EÜ Dişhek Fak Derg. 2006; 27(2): 175-178

Konvansiyonel Kron Boyu Uzatma Operasyonu Uygulanamayan Dişlere Yeni Bir Yaklaşım

Fatih ARIKAN, Nihan KARAKURUM, Orhun BENGİSU
Ege Üniversitesi, Dişhekimliği Fakültesi, Periodontoloji Ad, İzmir

Üst santral dişlerindeki metal destekli porselen kuronlarının sıkça düşmesi sebebi ile kliniğimize gelen 13 yaşındaki kadın hastanın yapılan klinik ve radyografik muayenesinde bu dişlerine endodontik kanal postlarının yerleştirilmiş olduğu saptandı. Kalan sağlam diş dokularının dişetinin 3 mm kadar apikalinde olduğu görüldü ve kron boyu uzatma operasyonunun dişeti seviyesini yandaki dişlerle uyumsuz hale getirerek estetik sorun doğurabileceğine karar verildi. Bu nedenle cerrahi ekstruzyon tekniği tercih edilerek dişleri eski konumlarından daha koronerde pozisyonlandırması ve bu konumda sabitlemesini sağlamak amacıyla periodontal ligamentlerine hasar vermemeye dikkat edilerek çekilen dişler hem sağ-sol, hem de vestibül-palatinal olarak yer değiştirildi. Dişler gingival marjinin 1 mm üzerinde konumlandırılarak yeterli biyolojik aralık ve kuron için retansiyon sağlamak amaçlandı. Bu şekilde dişler sabitlenip iyileşme sonrası kompozit post-korları yapıldı, 6. ayda yeni metal destekli porselen kuronları tamamlandı. 2 sene takip sonrasında dişlerin lamina duraları radyografik olarak sağlıklı olduğu gözlendi. Konvansiyonel transplantasyon bu olgularda başarılı bir tedavi alternatifi olabilir.

Anahtar Kelimeler: Transplantasyon, kron boyu uzatma, periodontal ligament

A New Approach for the Teeth in which Conventional Crown Lenghtening Couldn’t be Applied

Fatih ARIKAN, Nihan KARAKURUM, Orhun BENGİSU
Ege Üniversitesi, Dişhekimliği Fakültesi, Periodontoloji Ad, İzmir

A 13-year-old female patient was referred to our periodontology clinic frequently desementation of both ceramic crowns in upper central incisors. Upon clinical and radiographic examination, both teeth were found to be endodontically treated with canal posts. Unfortunately, preparation margins were placed 3 mm subgingivally. Because of the apically positioned flap operation which would result in a disharmonic gingival margin, a surgical extrusion was preferred. Teeth were carefully extracted with no harm to periodontal ligament. While replacing into their sockets, the roots were exchanged (right-left, vestibul-palatinal) so that, the teeth were prevented to regain their original apical positions and fixed 1 mm higher than the gingival margin to obtain an appropriate biological width. After gingival healing, composite resin cores were built up and metal porcelain crowns were prepared at 6th month. After 2 years follow up lamina dura of both teeth were healthy. Conventional transplantation can be a successful alternative.

Keywords: Transplantation, crown lengthening, periodontal ligament

Fatih ARIKAN, Nihan KARAKURUM, Orhun BENGİSU. A New Approach for the Teeth in which Conventional Crown Lenghtening Couldn’t be Applied. EÜ Dişhek Fak Derg. 2006; 27(2): 175-178

Sorumlu Yazar: Fatih ARIKAN, Türkiye
Makale Dili: Türkçe
LookUs & Online Makale