INTRODUCTION: This in-vitro study aims to comparatively assess the two-body wear of methacrylate/ormocer-based composites, methacrylate/ormocer-based bulk-fill composites(BFC), and nanohybrid CAD/CAM block restorations exposed to thermo-mechanical chewing simulation.
METHODS: Mesial–occlusal–distal cavities were prepared in 100 noncarious extracted molars, and restored with Admira Fusion/A+Admira Fusion Flow/AF; Admira Fusion x-tra/AFX+Admira Fusion x-base/AFB; x-tra fil/X+x-tra base/XB; Tetric N-Ceram Bulk Fill/TB+Tetric N-Flow Bulk Fill/TFB; Tetric N-Ceram/T+Tetric N-Flow/TF; GrandioSo/G+GrandioSo Flow/GF; and Grandio Block/GB as per the manufacturer’s instructions. The composites in bulk-fill groups were applied in 2-and 4-mm thick layers to investigate the effects of material thickness on wear. Restorations were exposed to 240,000 thermomechanical cycles in chewing simulator. Surfaces were scanned using laser scanner before and after loading. Volume loss
RESULTS: No significant difference was found between groups of the same materials layered with different thicknesses. A statistically significant difference in median wear values was observed between restorative material groups (p=0.006), and the wear values of A+AF(0.351) were higher than TB (4 mm)+TFB (2 mm)(0.045).
DISCUSSION AND CONCLUSION: CAD/CAM block and direct resin composite restorations did not differ in wear resistance. Also, all tested direct materials exhibited similar two-body wear resistance, except for ormocer-based composite, which had higher wear values.
GİRİŞ ve AMAÇ: Bu in vitro çalışmada, çiğneme simulatörü ile termo-mekanik döngüye maruz bırakılan metakrilat/ormoser esaslı kompozitlerin, metakrilat/ormoser esaslı bulk-fill kompozit rezinlerin ve nanohibrit CAD/CAM blok restorasyonların direkt temas aşınmasını karşılaştırmalı olarak değerlendirmek amaçlanmaktadır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Çürüksüz, çekilmiş 100 adet azı dişinde hazırlanan mesial-oklüzal-distal kaviteler Admira Fusion/A+Admira Fusion Flow/AF; Admira Fusion x-tra/AFX+Admira Fusion x-base/AFB; x-tra fil/X+x-tra base/XB; Tetric N-Ceram Bulk Fill/TB+Tetric N-Flow Bulk Fill/TFB; Tetric N-Ceram/T+Tetric N-Flow/TF; GrandioSo/G+GrandioSo Flow/GF; ve Grandio Block/GB ile üreticinin talimatlarına göre restore edildi. Bulk-fill gruplarındaki kompozitler, materyal kalınlığının aşınmaya olan etkisini araştırmak amacıyla 2 ve 4 mm kalınlığında tabakalar halinde uygulandı. Restorasyonlar çiğneme simülatöründe 240.000 termomekanik döngüye maruz bırakıldı. Yükleme öncesinde ve sonrasında yüzeyler lazer tarayıcı kullanılarak tarandı. Hacim kaybı Geomagic Control programı kullanılarak hesaplandı. Verileri karşılaştırmak ve analiz etmek için Kruskal-Wallis ve Dunn testleri kullanıldı.
BULGULAR: Aynı materyalin farklı kalınlıklarda tabakalandığı gruplar arasında anlamlı bir fark bulunmadı. Farklı restoratif materyal grupları arasında medyan aşınma değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark gözlendi (p=0,006), ve A+AF grubunun (0,351) aşınma değerleri TB (4 mm)+TFB (2 mm) grubuna (0,045) göre daha yüksekti.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Nanohibrit CAD/CAM blok restorasyonlar ve direkt rezin kompozit restorasyonlar aşınma direnci açısından farklılık göstermedi. Ayrıca daha yüksek aşınma değerlerine sahip olan ormoser esaslı kompozit restorasyonlar dışında, test edilen tüm direkt kompozit restorasyonlar benzer direkt temas aşınma direnci sergiledi.