e-ISSN 1302-7476
Full Digital Workflow for the Prosthodontic Rehabilitation of an Adult Patient with Amelogenesis Imperfecta [Int Arch Dent Sci]
Int Arch Dent Sci. 2024; 45(2): 127-133 | DOI: 10.5505/eudfd.2024.81557

Full Digital Workflow for the Prosthodontic Rehabilitation of an Adult Patient with Amelogenesis Imperfecta

Doğu Ömür Dede1, Mustafa Barış Pomay1, Figen Öngöz Dede2
1Department of Prosthodontics, Faculty of Dentistry, Ordu University, Ordu, Turkey.
2Department of Periodontology, Faculty of Dentistry, Ordu University, Ordu, Turkey.

The prosthetic rehabilitation of Amelogenesis Imperfecta (AI), which is characterised by problems in the enamel structure and various adverse intraoral conditions, has great importance. Digital dentistry and mainly the computer-aided design/computer-aided manufacturing (CAD/CAM) technology may provide to fabricate faster, more precious, and predictable prosthetic restorations with high aesthetic results. A fully digital workflow for the prosthodontic rehabilitation of a thirty-seven-year-old male patient with AI has been presented in this case report to solve the present and possible future intraoral aesthetic and functional problems and prevent the dental hard tissue destructions. In this respect, it has been implemented by the CAD/CAM technologies, digital smile design (DSD) concept, and virtual mock-up studies to fabricate provisional-permanent restorations using the guide of these virtual-physical models. The full digital workflow may provide a more comfortable and treatment approach for the prosthetic rehabilitation of complicated cases like amelogenesis imperfecta. Laminate veneers are practicable for the appropriate amelogenesis imperfecta cases, due to offering an excellent aesthetic result with a minimally invasive approach. In the one-year follow-up of the case, neither any significant problem was indicated by the patient, nor any fracture, crack or de-cementation complications detected.

Keywords: Amelogenesis imperfecta, CAD/CAM, digital workflow

Amelogenesiz İmperfektalı Erişkin Bir Hastanın Tam Dijital İş Akışı ile Protetik Rehabilitasyonu

Doğu Ömür Dede1, Mustafa Barış Pomay1, Figen Öngöz Dede2
1Ordu Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı, Ordu
2Ordu Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, Periodontoloji Anabilim Dalı, Ordu

Amelogenezis İmperfekta (Aİ), mine yapısındaki problemler ve çeşitli olumsuz ağız içi durumlarla karakterize olan bir diş anomalisi olup olguların protetik rehabilitasyon büyük önem taşımaktadır. Bilgisayar destekli tasarım/bilgisayar destekli üretim (CAD/CAM) teknolojisi başta olmak üzere dijital diş hekimliği alanındaki uygulamalar, protetik restorasyonların daha hızlı, hassas, öngörülebilir ve yüksek estetik özelliklere sahip olacak şekilde üretilebilmelerini sağlamaktadır. Bu olgu sunumunda, Aİ anomalisine sahip otuz yedi yaşındaki erkek hastaya estetik ve fonksiyonel kayıplarını iade edebilmek ve anomalinin mevcut ve gelecekte oluşabilecek intraoral sorunları ve diş sert doku yıkımlarını önleyebilmek amacıyla tam dijital iş akışıyla birlikte uygulanan protetik rehabilitasyon anlatılmıştır. Bu amaçla CAD/CAM teknolojisi, dijital gülüş tasarımı (DSD) konseptinden faydalanılmış, sanal mock-up çalışması ve bu çalışmalar referanslığında elde edilen sanal-fiziki modeller sayesinde geçici-daimî restorasyonlar hazırlanmıştır. Tam dijital iş akışı, Aİ gibi karmaşık vakaların protetik rehabilitasyonunda daha öngörülebilir ve güvenli bir tedavi yaklaşımı sunmaktadır. Laminate veneer restorasyonlar, minimal invaziv bir yaklaşımla üstün estetik sonuçlar alınabilmesini sağladığı için, şartların uygun olması durumunda Aİ vakalarında dahi uygulanabilir. Bu olgunun bir yıllık takibinde, hasta tarafından bildirilmiş önemli bir problem, restorasyonlarda kırık, çatlak veya desimantasyon gibi bir olumsuz tespit edilmemiştir.

Anahtar Kelimeler: Amelogenezis imperfekta, CAD/CAM, dijital iş akışı

Corresponding Author: Mustafa Barış Pomay, Türkiye
Manuscript Language: Turkish
×
APA
NLM
AMA
MLA
Chicago
Copied!
CITE
LookUs & Online Makale