OBJECTIVE: In preadjusted lingual brackets, different angulations occur in the stages of leveling and retraction that increase the friction between arch wire and bracket slot. The amount of friction created by rectangular arch wires in lingual orthodontic brackets, which are more preferred by patients and physicians in recent years due to their aesthetic advantages and whose use increases day-byday, is of great importance. The purpose of this study was to compare the frictional forces created by rectangular arch wires in four
angulations of two lingual brackets that have different wing structures, in a dry environment, and experimentally.
METHODS: Tests were performed on a single dimension, without ligaturing, by the use of an electronic angulation unit and a universal testing device, with a crosshead speed of 1 mm/min.
RESULTS: Statistical analyses, in the p=0.05 level, revealed that the main effects of both the individual arch wire and angulational factors were significant with respect to frictional forces (p<0.05), whereas a similarity was found among the two bracket types (p>0.05).
CONCLUSION:
AMAÇ: Önceden programlanmış olan lingual braketlerde seviyeleme ve retraksiyon aşamalarında braket slotu ve tel arasındaki sürtünmeyi artıran farklı açılanmalar meydana gelmektedir. Son yıllarda estetik avantajlarından dolayı hasta ve hekimler tarafından tercih edilen ve kullanımı giderek yaygınlaşan lingual ortodontik braketlerde köşeli ark tellerinin meydana getirdikleri sürtünmenin miktarı büyük önem arz etmektedir. Bu çalışmanın amacı, dikdörtgen kesitli ark tellerinin, iki farklı kanat yapısına sahip olan lingual tip braketlerde, dört ayrı açılanmada meydana getirdikleri sürtünme kuvvetlerini kuru ortamda, deneysel olarak karşılaştırmaktı.
YÖNTEMLER: Testler tek düzlem üzerinde, ligatürleme yapılmadan, elektronik bir açılandırma ünitesi ve üniversal bir test cihazı kullanılarak, 1 mm/dak’lık bir çekme hızı ile gerçekleştirildi.
BULGULAR: İstatistiksel değerlendirmelerde, tel ve açı faktörlerinden her ikisinin de ana etkileri
sürtünme kuvvetleri bakımından anlamlı bulunurken (p<0,05), braket tipleri arasında benzerlik olduğu saptandı (p>0,05).
SONUÇ: