INTRODUCTION: To determine knowledge levels of dentists, dental specialists, and dental students regarding dental approaches in hemodialysis patients.
METHODS: Recommendations for dental treatment of hemodialysis patients were identified by reviewing literature and guidelines from official organizations. Recommendations were translated from English to Turkish, reviewed, and revised by a committee. Survey containing eight questions was administered to 20 dentists, and feedback was collected. Survey was distributed digitally to participants as a link, demographic characteristics and education levels were recorded. Data were evaluated using descriptive analyses and chi-square test (p<0.05).
RESULTS: 314 individuals participated, including 193 general dentists, 39 specialists, and 82 dental students. The highest correct answers were for bleeding problems (87.9%) and infectious disease risk (87.3%). The most incorrect answers were on premedication (31.2%) and local anesthetic choice (58.3%). Students answered the prophylaxis question correctly more often than dentists and specialists (p=0.000), while dentists and specialists answered the infectious disease risk questions more accurately than students (p=0.009).
DISCUSSION AND CONCLUSION: Dental curriculum and postgraduate programs should include current information on treating hemodialysis patients, and general dentists should participate in periodic training sessions.
GİRİŞ ve AMAÇ: Serbest ve uzman diş hekimleri ile diş hekimliği öğrencilerinin hemodiyaliz hastalarında dental yaklaşıma yönelik bilgi düzeylerinin belirlenmesi.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Literatür ve resmi kuruluşların rehberleri incelenerek, hemodiyaliz hastalarının dental tedavilerine yönelik tavsiyeler belirlendi. Tavsiyeler İngilizceden Türkçeye çevrilerek bir kurul tarafından incelendi ve düzenlendi. Sekiz adet soru içeren anket 20 diş hekimine uygulandı ve geri bildirimler alındı. Anket dijital ortamda katılımcılara link olarak iletildi, demografik özellikleri ve eğitim düzeyleri kaydedildi. Veriler tanımlayıcı analizler ve ki-kare testi ile değerlendirildi (p<0.05).
BULGULAR: Çalışmaya toplam 193 diş hekimi, 39 uzman diş hekimi ve 82 diş hekimliği öğrencisi olmak üzere toplam 314 kişi katıldı. En yüksek oranda doğru yanıtlanan sorular kanama problemleri (%87,9) ve bulaşıcı hastalık riskine (%87,3) yönelikti. Katılımcılar en çok premedikasyon (%31,2) ve lokal anestezik tercihi (%58,3) konularında hatalı yanıtlar verdiler. Öğrencilerin profilaksiye yönelik soruya verdikleri doğru yanıtlar, serbest ve uzman diş hekimlerinden anlamlı şekilde yüksekti (p=0.000). Serbest ve uzman dişhekimleri ise bulaşıcı hastalık riskine yönelik soruları öğrencilere göre daha yüksek oranla doğru yanıtladılar (p=0.009).
TARTIŞMA ve SONUÇ: Diş hekimliği eğitim müfredatı ve mezuniyet sonrası eğitim programlarında hemodiyaliz tedavisi gören bireylerde dental tedavi yaklaşımına yönelik güncel bilgileri içeren eğitimlerin artırılması ve serbest diş hekimlerinin bu eğitimlere periyodik olarak katılması sağlanmalıdır.