e-ISSN 1302-7476
Maxillary Diffuse Large B-cell Lymphoma Mimicking an Odontogenic hyperplastic Reactive Lesion: A Case Report [Int Arch Dent Sci]
Int Arch Dent Sci. 2024; 45(3): 180-183 | DOI: 10.5505/eudfd.2024.38980

Maxillary Diffuse Large B-cell Lymphoma Mimicking an Odontogenic hyperplastic Reactive Lesion: A Case Report

Uluç Özyürek, Meltem Özden Yüce, Fatma Bahar Sezer
Department Of Oral And Maxillofacial Surgery, Ege University Faculty Of Dentistry,i̇zmir,Turkey

INTRODUCTION: Lymphomas are a heterogeneous group of lymphoproliferative neoplasms that are morphologically classified as Hodgkin’s lymphoma and non-Hodgkin’s lymphoma (NHL). Although these pathological entities are considered to be relatively rare in the head and neck region, they are the most common non-epithelial malignant tumors following squamous cell carcinoma.
METHOD: The lesion was completely excised, wound was primarily approximated, and surgically excised enucleated mass was sent for histopathologic examination. The examination confirmed the diagnosis of DLBCL.
RESULTS: A 68-year-old male was diagnosed in our department with a 1-month history of tooth mobility in the right maxillary posterior region and discomfort while chewing on this side. In his medical history, the patient described a mass presentation in the head and right leg 3 months back; however, no treatment was administered, and the mass disappeared.
DISCUSSION AND CONCLUSION: DLBCL is the most frequent histologic NHL subtype affecting the head and neck region. Detecting DLBCL at an early stage is critical; dentists have a critical role in early diagnosis and avoiding delay in the treatment. All suspected oral lesions must be examined carefully. Attention must be given to radiographic signs, and all suspicious lesions should be sent for histopathological examination.

Keywords: Oral lymphoma, diffuse large B-cell lymphoma, malignant tumor

Odontojen Hiperplastik Reaktif Lezyonu Taklit Eden Maksiller Diffüz Büyük B Hücreli Lenfoma: Olgu Sunumu

Uluç Özyürek, Meltem Özden Yüce, Fatma Bahar Sezer
Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalı, İzmir

GİRİŞ ve AMAÇ: Lenfomalar, morfolojik olarak Hodgkin lenfoma ve Hodgkin dışı lenfoma (NHL) olarak sınıflandırılan heterojen bir lenfoproliferatif neoplazmalar grubudur. Bu patolojik antitelerin baş ve boyun bölgesinde nispeten nadir olduğu kabul edilmekle birlikte, skuamöz hücreli karsinomu takiben en yaygın görülen epitelyal olmayan malign tümörlerdir.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Lezyon tamamen eksize edildi, yara primer olarak kapatıldı ve cerrahi olarak eksize edilen kitle histopatolojik incelemeye gönderildi. Patoloji sonucunda DLBCL tanısını doğrulandı.
BULGULAR: 68 yaşında erkek hasta 1 aydır sağ maksiller arka bölgede diş hareketliliği ve bu tarafta çiğneme sırasında rahatsızlık şikayeti ile kliniğimize başvurdu. Hasta anamnezinde 3 ay önce baş ve sağ bacakta kitle mevcudiyeti oldıuğunu, tedavi görmeden kendiliğinden kitlenin kaybolduğunu belirtmiştir.
TARTIŞMA ve SONUÇ: DLBCL, baş ve boyun bölgesini etkileyen en sık görülen histolojik NHL alt tipidir. DLBCL'yi erken bir aşamada saptamak önem taşımaktadır; erken teşhis ve tedavide gecikme olmamasında diş hekimlerinin kritik rolü vardır. Tüm şüpheli oral lezyonlar dikkatlice incelenmelidir. Radyografik bulgulara dikkat edilmeli ve tüm şüpheli lezyonlar histopatolojik incelemeye gönderilmelidir.

Anahtar Kelimeler: Oral lenfoma, diffüz büyük B hücreli lenfoma, malign tümör

Corresponding Author: Meltem Özden Yüce, Türkiye
Manuscript Language: English
×
APA
NLM
AMA
MLA
Chicago
Copied!
CITE
LookUs & Online Makale