INTRODUCTION: The aim was to evaluate the diagnostic agreement of apical radiolucent lesions in the maxillary premolars between panoramic radiography (PAN) and periapical radiography (PAR) and to examine the effect of PAN image quality on diagnostic agreement.
METHODS: Ninety patients who had PAN and PAR (XMind DC, Satelec Acteon, France; 70kVp, 8mA, 0.32 s) including all or part of the maxillary premolar teeth were included. The maxillary posterior crown region was masked on the panoramic radiography to avoid bias. 2 observers were asked to score the maxillary premolar teeth on radiographs as no lesion (0), lesion present (1), and no tooth (2). Observers were asked to evaluate PANs and classify them according to the diagnostic quality. Intra-observer and interobserver agreement were statistically evaluated using Cohen's kappa test.
RESULTS: The sensitivity, precision, and F1 score for interobserver agreement regarding the presence of a lesion (score 1) in the first premolar were lower in PAN compared to PAR. Additionally, the sensitivity, precision, and F1 score for lesions in all premolars were lower in the low PAN quality group compared to the high PAN quality group.
DISCUSSION AND CONCLUSION: PAN quality can have an impact on the diagnostic accuracy of apical radiolucent lesions in the maxillary premolars.
GİRİŞ ve AMAÇ: Amaç, maksiller premolarlardaki apikal radyolusent lezyonların panoramik radyografi (PAN) ile periapikal radyografi (PAR) arasındaki tanı uyumunu değerlendirmek ve PAN görüntü kalitesinin tanı uyumuna olan etkisini incelemektir.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Çalışmaya, maksiller premolar dişlerinin tamamını veya bir kısmını içeren PAN (73 kVp, 10 mA, 13.5s tarama süresi; PCH 2500, Vatech, South Korea) ve PAR'a (XMind DC, Satelec Acteon, France; 70kVp, 8mA, 0.32 s) sahip 90 hasta dahil edildi. Önyargıdan kaçınmak için maksiller posterior kron bölgesi PAN'da sansürlendi. 2 gözlemciden radyografilerde maksiller premolar dişleri lezyon yok (0), lezyon mevcut (1) ve diş yok (2) olarak puanlamaları istendi. PAN kalitesi dört grupta sınıflandırıldı: ideal görüntü (seviye 1; 81-100), yeterli görüntü (seviye 2; 61-80), zayıf ancak tanısal görüntü (seviye 3; 41-60) ve tanı için çok zayıf ve tekrarlanması önerilen görüntü (seviye 4; 0-40). Gözlemcilerden PAN'ları değerlendirmeleri ve bunları tanı kalitesine göre sınıflandırmaları istendi. Gözlemci içi ve gözlemciler arası uyum, istatistiksel olarak Cohen'in kappa testi ile değerlendirildi.
BULGULAR: PAN'da birinci premolarda lezyonun (skor 1) varlığı için gözlemciler arası uyumun duyarlılığı, kesinliği ve F1 skoru PAR'dan daha düşüktü. Düşük PAN kalitesine sahip gruptaki tüm premolarlarda skor 1 için duyarlılık, kesinlik ve F1 skoru yüksek PAN kalitesine sahip gruptan daha düşüktü.
TARTIŞMA ve SONUÇ: PAN kalitesi, maksiller premolarlardaki apikal radyolusent lezyonların tanısal doğruluğunu etkileyebilir.