e-ISSN 1302-7476
Ortodontistlerin Dijital Ortodontiye Bakış Açısının Değerlendirilmesi [EÜ Dişhek Fak Derg]
EÜ Dişhek Fak Derg. 2022; 43(Ozel Sayi): 1-9 | DOI: 10.5505/eudfd.2022.62134

Ortodontistlerin Dijital Ortodontiye Bakış Açısının Değerlendirilmesi

Ege Doğan, Çağlayan Öztürk
Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalı, İzmir

GİRİŞ ve AMAÇ: Üniversite hastanesi, ağız diş sağlığı merkezi/polikliniği veya özel muayenehanede çalışan ortodonti doktoru/uzmanı ve doktora/uzmanlık öğrencilerinin ortodonti pratiklerinde ağız içi tarayıcı, dijital model, dijital analiz programı kullanım prevalansı ve kendi yetkinlikleriyle ilgili görüşlerini değerlendirmektir.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Çalışma anket ile veri toplama yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. Google forms tarafından hazırlanan 21 soruluk anket, ortodonti doktoru/uzmanı ve öğrencilerine e-mail yolu ile gönderilmiştir. Toplam 112 kişiye uygulanan ankette; demografik bilgiler, ağız içi tarayıcılar, dijital modeller ve analiz programlarının kullanımına ve hekimlerin düşüncelerine yönelik sorular yer almaktadır. Katılımcılardan elde edilen anket sonuçları deskriptif ve frekans analizleri kullanılarak değerlendirilmiştir.
BULGULAR: Ankete katılanların %59’u 25-29 yaş aralığında olup, yaş ortalaması 33 yıldır. Doktora/uzmanlık öğrencilerinin %62.5’i ortodonti pratiğinde ağız içi tarayıcı kullanmamaktayken, katılımcıların %68.5’i dijital model kullanmaktadır. Buna neden olarak da %61 oranla teknolojik alt yapı eksikliği belirtilmiştir. Dijital model kullanan ortodontistler, en çok modelleme, arşiv kolaylığı, hızlı veri elde etme ihtiyacından dolayı tercih etmektedirler. %66.7 oranındaki katılımcı ağız içi tarayıcılarda, %69.4 katılımcı kendini dijital model kullanımında yeterli görmediklerini belirtmişlerdir.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Çalışmadan elde edilen bulgular pratik eğitimlerinin başında olan ortodontistlerin ağız içi tarayıcıları daha az kullandığını gösterirken, dijital model kullanımı genel olarak daha az bulunmuştur. Dijital sefalometrik analiz programları ise ortodontik tanı ve tedavinin vazgeçilmezi olarak devam etmektedir. Eğitim pratiği arttıkça ağız içi tarayıcı ve dijital model kullanımı artacaktır.

Anahtar Kelimeler: Dijital ortodonti, Ağız içi tarayıcı, Dijital model

Evaluation of Orthodontists' Perspective on Digital Orthodontics

Ege Doğan, Çağlayan Öztürk
Ege University Faculty of Dentistry Department of Orthodontics, Izmir

INTRODUCTION: To evaluate the opinions of orthodontists/specialists and PhD/specialty students working in university hospital,oral health center/polyclinic or private practice about the prevalence of using intraoral scanner,digital model,digital analysis program and their own competencies in orthodontic practices.
METHODS: This study was conducted with method of data collection by Google forms.Questionnaire was send through e-mail to orthodontist doctor/specialist/students.In questionnaire applied to 112 people,demographic information intraoral scanners,digital models and analysis on the use of programs and the opinions of the users.Survey results obtained from participants evaluated using descriptive and frequency analysis.
RESULTS: 59% of respondents were aged between 25-29 years.62.5% of PhD/specialty students don’t use intraoral scanners. 68.5% of the participants don’t use digital models. Orthodontists use digital models because of the need for modeling, ease of archiving and fast data acquisition. 66.7% of orthodontists don’t consider themselves competent with intraoral scanners and 69.4% of them are not competent in using digital models.
DISCUSSION AND CONCLUSION: While the findings show that orthodontists at the beginning of their practical training use intraoral scanners less, use of digital models was found to be less in general, digital cephalometric analysis programs continue as an indispensable part of orthodontic diagnosis and treatment. As education practice increases, use of intraoral scanners and digital models will increase.

Keywords: Digital orthodontics, Intra oral scanner, Digital model

Sorumlu Yazar: Ege Doğan, Türkiye
Makale Dili: Türkçe
×
APA
NLM
AMA
MLA
Chicago
Kopyalandı!
ATIF KOPYALA
LookUs & Online Makale