e-ISSN 1302-7476
Ege Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi
Periodontal Durum ve Diş Hekimliği Korkusu: İlk Diş Hekimi Ziyaret Yaşı ve Sosyodemografik Durumun Etkisinin Kesitsel Olarak İncelenmesi [EÜ Dişhek Fak Derg]
EÜ Dişhek Fak Derg. 2023; 44(1): 9-16 | DOI: 10.5505/eudfd.2023.88709

Periodontal Durum ve Diş Hekimliği Korkusu: İlk Diş Hekimi Ziyaret Yaşı ve Sosyodemografik Durumun Etkisinin Kesitsel Olarak İncelenmesi

Ekin Beşiroğlu1, Müge Lütfioğlu2
1İstanbul Okan Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, Periodontoloji Anabilim Dalı, İstanbul
2Ondokuz Mayıs Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, Periodontoloji Anabilim Dalı, Samsun

GİRİŞ ve AMAÇ: Çalışmamızın amacı bireylerin periodontal sağlık durumu ile diş hekimliği korkusu, ilk diş hekimine gitme yaşı ve sosyo-demografik durum arasındaki ilişkilerin incelenmesidir.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Ondokuz Mayıs Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Periodontoloji Kliniği’ne tedavi ve kontrol amacıyla başvuran 18 yaşından büyük 750 bireye; sosyo-demografik verileri, oral hijyen alışkanlıkları, ilk diş hekimine gitme yaşı ve Dental Hijyen Korku Skalası (DHKS) ile ilgili soruları içeren anket uygulandı. Bu bireylerin periodontal durumları plak indeksi(Pİ), gingival indeksi(Gİ), cep derinliği(CD) ve klinik ataçman seviyesi(KAS) ölçümleri yapılarak, periodontal sağlık, gingivitis ve periodontitis olmak üzere üç grup belirlendi. Elde edilen tüm veriler istatistiksel olarak incelendi.
BULGULAR: DHKS skorunun periodontal duruma (p<0,001), cinsiyete(p<0,001), diş hekimine gitme sıklığına(p=0,001) göre anlamlı değişim gösterdiği ve DHKS ile ilk diş hekimine gitme yaşının pozitif zayıf ilişkisi olduğu belirlendi (r=0,131,p=0,001). Çalışmaya katılan bireylerin ilk diş hekimine gitme yaşlarının periodontal durum ile ilgili olarak anlamlı değişim gösterdiği belirlendi (p<0,001). Ayrıca, ilk diş hekimine gitme yaşı ile ilişkili olarak diş fırçalama sıklığının (p=0,002) ve bireylerin diş hekimine gitme sıklığının anlamlı fark gösterdiği belirlendi (p=0,001).
TARTIŞMA ve SONUÇ: Periodontal olarak sağlıklı bireylerin ilk diş hekimine gitme yaşının daha düşük olduğu gözlenen çalışmamızda, bu bireylerin hem daha az diş hekimi korkusu olduğu hem de diş hekimine daha düzenli başvurduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler: Periodontal durum, diş hekimi korkusu, ilk diş hekimine gitme yaşı, ağız bakım alışkanlıkları, sosyodemografik durum

Periodontal Status and Dental Fear: A Sectional Investigation of the Effect of Sociodemographic Status and Age of First Dental Visit

Ekin Beşiroğlu1, Müge Lütfioğlu2
1Department of Periodontology, Faculty of Dentistry, İstanbul Okan University, İstanbul, Turkey
2Department of Periodontology, Faculty of Dentistry, Ondokuz Mayıs University, Samsun, Turkey

INTRODUCTION: The aim of our study is to investigate relationship between periodontal status, age of first dentist visit, dental fear and socio-demographic status of individuals.
METHODS: The questionnaire containing socio-demographic data, oral hygiene habits, age of the first dentist visit, and Dental Hygiene Fear Scale(DHFS) were applied to 750 individuals≥18 years who referred to Ondokuz Mayıs University, Faculty of Dentistry-Periodontology Departmanent either treatment or control. In order to determine periodontal status of those individuals, plaque index(PI), gingival index(GI), pocket depth(PD) and clinical attachment level(CAL) were measured, and three groups were constituted as periodontally healthy, gingivitis, periodontitis.
RESULTS: DHFS were found to be significantly different according to the periodontal status, gender, frequency of dentist visits(respectively, p<0,001, p<0,001, p=0,001), positive weak correlation with DHFS and age of first dentist visit were determined(r=0,131, p=0,001). The age of first dentist visit significantly differed regarding periodontal status(p <0,001). It was also found that frequency of tooth brushing(p=0,002) and frequency of dentist visits of participants showed significant differences in relation to age of first dentist visit(p=0,001).
DISCUSSION AND CONCLUSION: In our study, periodontally healthy individuals were found to have lower age of first dentist visit, also it was concluded that those individuals had less fear of dentists and referred to dentist more regularly.

Keywords: Periodontal status, dental fear, age of first dental visit, oral care habbits, sociodemografic status.

Ekin Beşiroğlu, Müge Lütfioğlu. Periodontal Status and Dental Fear: A Sectional Investigation of the Effect of Sociodemographic Status and Age of First Dental Visit. EÜ Dişhek Fak Derg. 2023; 44(1): 9-16

Sorumlu Yazar: Ekin Beşiroğlu, Türkiye
Makale Dili: Türkçe
LookUs & Online Makale