AMAÇ: Çalışmamızın amacı, dişhekimliği öğrencileri (G1) ile toplumdaki diğer bireylerin (G2) ortodontik düzensizlikleri algılamaları ile benlik saygıları arasındaki ilişkinin saptanması, bunların ortodontistin algısı ile karşılaştırılması ve iki grup arası farkların belirlenmesidir.
YÖNTEMLER: Yaşları 19 ile 25 yaş arasında değişen ortodontik tedavi görmemiş 353 (192 kadın, 161 erkek) adet dişhekimliği öğrencisi ile aynı yaş grubunda olan 351 (178 kadın, 173 erkek) adet konu ile ilgili olmayan bireylerden oluşan toplam 704 kişiyi içermekteydi. Benlik saygısının belirlenmesinde Rosenberg benlik saygısı ölçeği, ortodontik düzensizliklerin saptanmasında ise beş basamaktan oluşan OTGİ'nin dental sağlık bileşeni kullanıldı. Grupların ortodontik düzensizliği algılaması ise OTGİ'nin modifiye edilmiş estetik bileşeni ile değerlendirildi.
BULGULAR: G2 grubunun tedavi gereksinimi ve ortodontik düzensizlikleri algılaması ile ortodontistlerin algılamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptandı (p<0,001). Ancak G1 ile G2 grubunun ortodontik düzensizlikleri algılama açısından karşılaştırıldığında G1 Grubunun algılarının yüksek olduğu saptandı ve sonuçlar istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p<0,001). Cinsiyetler arası önemli fark bulunmazken (p>0,05), OTGİ sonucu elde edilen bulgular ortodontist ile G1 grubu arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p<0,001). Benlik algısı ile ortodontik düzensizlik algısı arasındaki ilişki ise istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı (p>0,05).
SONUÇ: Toplumumuzdaki bireylerin ortodontik düzensizliklerin algılamalarının yetersiz olduğunu gösteren bu çalışmada mesleğimizin tanıtımının önemi bir kez daha vurgulanmaktadır.
OBJECTIVE: Our purpose was to compare the perception of orthodontic malocclusion of dental student (G1) with other individual of the society (G2), their perception with the orthodontist by also establishing the differences.
METHODS: Our study group consisted of 704 subjects of whom 353 (192 females, 161 males) were G1 and the remaining 351 being (178 females, 173 males) were G2. Rosenberg Self-Esteem The test was utilized when determining self-perception, and IOTN Index was used to identify the orthodontic malocclusion and determination pertaining the perception of orthodontic malocclusion.
RESULTS: According to the data there was a statistically significant difference between the orthodontist and G2 group concerning orthodontic treatment need and perception of the orthodontic malocclusion (p<0.001). However when G1 and G2 groups were compared on the basis of their perception of orthodontic malocclusion G1 showed higher perception levels and results were statistically significant (p<0.001). There was no statistically significant gender differences (p>0.05), while there was a statistically significant difference between orthodontists and G1 group. The correlation of self-perception and perception of orthodontic malocclusion was not statistically significant (p>0.05).
CONCLUSION: In this study showing poor perception of the society pertaining to orthodontic malocclusion, the importance of the presentation/introduction/advertisement of our profession was emphasized.