GİRİŞ ve AMAÇ: Restoratif materyallerin, fiziksel ve kimyasal yapı bakımından diş dokusu ile benzerlik göstermesi, diş dokusuna yüksek uyum sağlaması ve uzun süre ağızda kalması istenilen en önemli özelliklerdir. Çalışmamızın amacı, yüzey örtücü uygulanan yüksek viskoziteli cam iyonomer siman ve kompomer restoratif materyallerin klinik performanslarını incelemektir.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Çalışmamızda kapsül formda yüksek viskoziteli cam iyonomer siman (Fuji IX GP Extra, GC), kompomer (Dyract Extra, Dentsply) ve iki farklı yüzey örtücü (Fuji G-Coat Plus, Fuji Varnish, GC) kullanıldı. Çalışmamızın süt molar dişi çürüklerinin restoratif tedavi için Ege Üniversitesi Diş hekimliği Fakültesine başvuran yaş ortalaması 6,8±1,08 olan 40 hasta dahil edildi. Hastalara 40 tek yönlü ve 168 çift yönlü restorasyon yüksek viskoziteli cam iyonomer siman, kompomer ve yüzey örtücü kombinasyonları ile yapıldı. Yapılan restorasyonlar modifiye RYGE(USPHS) kriterlerine göre iki kalibre deneyimli gözlemci tarafından değerlendirildi.
BULGULAR: 24 ay sonunda 36 hasta ve 165 restorasyon değerlendirildi. İstatistiksel analizler, SPSS Version 20 programı kullanılarak p=0,05 anlamlılık düzeyinde yapıldı. Modifiye USPHS kriterlerinin karşılaştırılmasında Pearson Ki-Kare testi ve survival analizinde Kaplan-Meier ve long-rank(Mantel-Cox) testleri uygulandı. 24 ay sonunda modifiye USPHS kriterlerine göre restorasyon grupları arasındaki fark istatistiksel olarak anlamsız bulundu.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Bu çalışmada, nano dolduruculu yüzey örtücü uygulanan yüksek viskoziteli cam iyonomer siman ve kompomer restorasyonların çocuk diş hekimliği kliniklerinde başarı ile kullanılabilecekleri gösterilmiştir.
INTRODUCTION: Physical and chemical similarity, high compatibility with the dental hard tissues and long lasting survival in the oral cavity are the requested characteristics of restorative materials.The aim of our study is to examine the clinical performance of high viscosity glass ionomer cement and compomer restorative materials applied as a surface sealant.
METHODS: In our study encapsulated high viscousity glass ionomer (Fuji IX GP Extra,GC), compomer (Dyract Extra,Dentsply) and two surface coats (Fuji Varnish,Fuji G-Coat Plus,GC) were used.Fourty patients(mean age: 6,8±1,0) presented to Ege University School of Dentistry with carious primary molars participated in the study.High viscousity glass ionomer cements and compomers in combination with surface coats were placed in 40 Black I and 168 Black II cavities.Restorations were evaluated by two calibrated observers using modified RYGE criteria.
RESULTS: 36 patients and 165 restorations were evaluated at the end of 24 months.Pearson Ki Kare, Kaplan Meier and long rank(Mantel- Cox) tests were used to analyze the results of data(p=0.05).In the study,no difference was found between the restoration groups after the observation period of 24 months.
DISCUSSION AND CONCLUSION: Both restorations were found to be successful.In this study,it was concluded that nano filled surface coated glass ionomer cement and compomer restorations can be used in pedodontic clinics.