
INTRODUCTION: This study evaluated the prevalence and morphological characteristics of the second mesiobuccal (MB2) canal in maxillary first and second molars using cone-beam computed tomography (CBCT) images obtained from patients who presented to the Faculty of Dentistry at Uşak University.
METHODS: In this retrospective study, CBCT data from 427 patients obtained from 2018 through 2025 were analyzed. The images were evaluated using RadiAnt DICOM Viewer software by two specialists in oral and maxillofacial radiology and four endodontists. The presence and configuration of the MB2 canal were classified according to Vertucci’s classification. The prevalence of MB2 canals was compared according to gender and tooth type using the chi-square test, with a p-value <.05 considered statistically significant.
RESULTS: The MB2 canal was detected in 61.6% of the maxillary first molars and in 38.4% of the second molars. The prevalence of MB2 canals was higher in males than in females in both maxillary first (p =.017) and second molars (p =.039). According to Vertucci’s classification, the most frequently observed canal configuration was Type II, followed by Type IV.
DISCUSSION AND CONCLUSION: Although the MB2 canal was more frequently observed in maxillary first molars, it was also detected at clinically relevant rates in maxillary second molars. Gender and tooth type were identified as significant variables influencing the presence of the MB2 canal. Therefore, the use of three-dimensional imaging techniques, such as CBCT, is essential in endodontic treatment planning, particularly for maxillary molars with complex root canal anatomies, in order to enhance treatment success.
Keywords: Endodontics, Dentistry, Cone-Beam computed tomography, Root canal therapy
GİRİŞ ve AMAÇ: Bu çalışmanın amacı, Uşak Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’ne başvuran hastaların konik ışınlı bilgisayarlı tomografi (CBCT) görüntüleri aracılığıyla maksiller birinci ve ikinci molar dişlerde mezyobukkal ikinci (MB2) kanalın görülme sıklığını ve morfolojik özelliklerini değerlendirmektir.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Bu retrospektif çalışmada, 2018–2025 yılları arasında CBCT görüntülemesi yapılan 427 hastaya ait veriler değerlendirilmiştir. Görüntüler, RadiAnt DICOM Viewer yazılımı kullanılarak iki Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi ve dört Endodonti uzmanı tarafından analiz edilmiştir. MB2 kanalın varlığı ve konfigürasyonları, Vertucci sınıflamasına göre sınıflandırılmıştır. Cinsiyet ve diş tipine göre MB2 kanalının görülme sıklığı, ki-kare testi ile karşılaştırılmış; p <.05 değeri istatistiksel olarak anlamlı kabul edilmiştir.
BULGULAR: MB2 kanalı, birinci maksiller molar dişlerde %61.6, ikinci molarlarda ise %38.4 oranında saptanmıştır. MB2 kanalı prevalansı, erkeklerde kadınlara göre hem maksiller birinci (p =.017) hem de ikinci molarlarda (p =.039) daha yüksek bulunmuştur. Vertucci sınıflamasına göre en sık gözlenen konfigürasyon Tip II’dir; bunu Tip IV takip etmektedir.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Mezyobukkal ikinci kanal, maksiller birinci molar dişlerde daha yüksek sıklıkta görülmekle birlikte, maksiller ikinci molar dişlerde de klinik olarak göz ardı edilemeyecek oranlarda tespit edilmiştir. Cinsiyet ve diş tipi, MB2 kanal varlığını etkileyen anlamlı değişkenler olarak belirlenmiştir. Bu nedenle, özellikle kompleks kök kanal anatomisine sahip maksiller molar dişlerde, endodontik tedavi planlamasında CBCT gibi üç boyutlu görüntüleme yöntemlerinin kullanılması, tedavi başarısını artırmak açısından önemlidir.
Anahtar Kelimeler: Endodonti, Diş hekimliği, Konik ışınlı bilgisayarlı tomografi, Kök kanal tedavisi