e-ISSN 1302-7476
YouTube’da Yer Alan Obstruktif Uyku Apnesi ile İlgili Videoların Değerlendirilmesi [EÜ Dişhek Fak Derg]
EÜ Dişhek Fak Derg. 2024; 45(3): 147-154 | DOI: 10.5505/eudfd.2024.62582

YouTube’da Yer Alan Obstruktif Uyku Apnesi ile İlgili Videoların Değerlendirilmesi

Ege Doğan, Argun Ege Türkün
Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, Ortodonti Anabilim Dalı, İzmir

GİRİŞ ve AMAÇ: YouTube’da yer alan “Obstrüktif Uyku Apnesi” konulu Türkçe videoları;kalite,güvenilirlik ve içerik açısından değerlendirmek ve güvenilir kaynaklar olup olmadıklarını araştırmaktır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: YouTube’da arama çubuğuna “Obstrüktif Uyku Apnesi” kelimeleri girilerek, sıralama ölçütü olarak “alaka düzeyi” seçilerek, ilk çıkan 100 video değerlendirilmiştir.Çalışmada Türkçe olmayan,konu dışında kalan, 15 dakikadan uzun olan, tekrarlayan,animasyon olan, ses içermeyen ve reklam içeren videolar değerlendirme dışında tutulmuştur. Videolar tek bir araştırıcı tarafından izlenmiş olup; videoların süresi,görüntülenme sayısı, beğenilme sayısı, yorum sayısı, içeriği, yüklenme zamanı,hedef kitlesi, kaynağı ve kalitesi açısından sınıflandırılarak kaydedilmiştir. Videoların; içerik kalitesi, bilgi akışı,bilgi doğruluğu,bilgi kesinlik/tutarlılık düzeyi değerlendirilmiştir. Seçilen tüm videolar, Obstrüktif Uyku Apnesi ile ilgili tanımlamalara ve tedaviye yönelik olan özgün parametrelerin var olup olmadıkları açısından skorlanarak, düşük ve yüksek kalite içerikli olarak gruplandırılmıştır. Videoların kalitesi, video bilgisi, kalite indeksi(VIQI) ve Global Quality Score (GQS) kullanılarak değerlendirilmiştir. Elde edilen verilerin istatistiksel değerlendirmesinde Mann-Whitney U-testi, Kruskal-Wallis, Dunne’s ve Spearman korelasyon analizleri kullanılmıştır. Tüm analizlerde anlamlılık düzeyi p<0.05 olarak belirlenmiştir.
BULGULAR: Araştırmaya dahil edilen videolar içerik kalitesi değerlendirildiğinde;videoların %56.7’sı düşük içerikli, %43.3’ü ise yüksek içerikli olarak saptanmıştır. Düşük ve yüksek içerikli video gruplarında; toplam içerik, VIQI1 skorları, video süreleri ve beğeni sayıları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark vardır (p<0.05). Video süresi,beğeni sayısı,toplam içerik ve VIQI4 skoru incelendiğinde farklı video kaynakları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur(p<0.05).
TARTIŞMA ve SONUÇ: “Obstrüktif Uyku Apnesi” terimi YouTube’da aratıldığında çıkan sonuçların bir çoğunun yetersiz olduğu görülmektedir.Konu ile ilgili uzmanlar tarafından yüksek kalitede ve içerikte videoların paylaşımının yapılması gerekmektedir.

Anahtar Kelimeler: YouTube, Obstrüktif Uyku Apnesi, OSA

Evaluation of Videos About Obstructive Sleep Apnea on YouTube

Ege Doğan, Argun Ege Türkün
Ege University Faculty of Dentistry, Department of Orthodontics, İzmir

INTRODUCTION: To evaluate the Turkish videos on "Obstructive Sleep Apnea" on YouTube in terms of quality,reliability and content, and to investigate whether the videos are a reliable source.
METHODS: The words "Obstructive Sleep Apnea" were entered into the search bar on YouTube, "relevance" was selected as the ranking criterion,and the first 100 videos were evaluated. Videos were watched by a single researcher and were classified and recorded in terms of duration, number of views, likes, comments, content, upload time, target audience, source and quality. Content quality, information flow,accuracy and information precision/consistency level of the videos were evaluated. Videos were scored for specific parameters related to Obstructive Sleep Apnea and grouped into low and high quality content.The quality of the videos was assessed using the Video Information Quality Index (VIQI) and Global Quality Score (GQS).
RESULTS: When the content quality of the videos is evaluated, it was determined that 56.7% of the videos were low content and 43.3% high content. A statistical difference was found between the low and high content groups,total content, VIQI1 scores, video duration and number of likes (p<0.05). Video duration, number of likes, total content and VIQI4 score were examined, a statistically significant difference was found between different video sources (p<0.05).
DISCUSSION AND CONCLUSION: When the term "Obstructive Sleep Apnea" is searched on YouTube, it is seen that many of the results are insufficient. High quality and content videos should be shared by experts on the subject.

Keywords: YouTube, Obstructive Sleep Apnea, OSA

Sorumlu Yazar: Ege Doğan, Türkiye
Makale Dili: Türkçe
×
APA
NLM
AMA
MLA
Chicago
Kopyalandı!
ATIF KOPYALA
LookUs & Online Makale