e-ISSN 1302-7476
Prefabrike Fonksiyonel Apareyler: Geleneksel Derleme [EÜ Dişhek Fak Derg]
EÜ Dişhek Fak Derg. 2024; 45(2): 111-117 | DOI: 10.5505/eudfd.2024.87059

Prefabrike Fonksiyonel Apareyler: Geleneksel Derleme

Zehra Yurdakul1, Nurver Karslı1, Nagehan Yılmaz2, Tamer Tüzüner2
1Karadeniz Teknik Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, Ortodonti Anabilim Dalı, Trabzon
2Karadeniz Teknik Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, Pedodonti Anabilim Dalı, Trabzon

Kapsamlı araştırmalar, maloklüzyonun gerçek nedeninin yanlış miyofonksiyonel alışkanlıklar olduğunu göstermiştir. Bu alışkanlıklar büyüme ve gelişimi devam eden hastaların kraniyofasiyal gelişimini sınırlayarak ortodontik problemlere neden olmaktadır. Miyofonksiyonel tedaviler, ağız solunumu, infantil yutkunma, dili yanlış konumlandırma gibi kötü alışkanlıkların düzeltilmesine yardımcı olan, yüz ve çiğneme kaslarının yeniden eğitilmesine olanak sağlayan, kraniyofasiyal yapıların büyüme ve gelişimini doğru şekilde yönlendiren tedavi yöntemleridir. Bu tedaviler, altta yatan etiyolojik faktörü ele alarak maloklüzyonu düzeltmektedir. Bu nedenle maloklüzyonu düzeltmeye yönelik tedavi planı, yumuşak doku disfonksiyonunu ortadan kaldırmaya yönelik bir yaklaşımı da içermelidir. Günümüzde miyofonksiyonel tedavi amacıyla kullanılan en popüler apareyler, prefabrike fonksiyonel apareylerdir. Prefabrike fonksiyonel apareyler, orofasiyal kasları doğru pozisyona getiren, dentoalveolar sisteme iletilen kuvvetler arasındaki dengeyi oluşturan, dişlerin hizalanmasına yardımcı olan ve kraniyofasiyal sistemin uygun şekilde büyümesini ve gelişimini uyaran apareylerdir. Bu apareyler farklı tipteki maloklüzyonların düzeltilmesinde popüler bir alternatif olarak çeşitli tasarım ve boyutlarda üretilmektedirler. Bu derlemede hedeflenen amaç, prefabrike fonksiyonel apareylerin kullanım alanlarını, tedavi seçeneklerini, avantajlarını ve dezavantajlarını sunan bir literatür taraması sunmaktır.

Anahtar Kelimeler: Miyofonksiyonel, prefabrike, fonksiyonel, aparey

Prefabricated Functional Appliances: A Traditional Review

Zehra Yurdakul1, Nurver Karslı1, Nagehan Yılmaz2, Tamer Tüzüner2
1Karadeniz Technical University Dentistry Faculty, Department of Orthodontics, Trabzon
2Karadeniz Technical University Dentistry Faculty, Department Of Pedodontics, Trabzon

Extensive research has shown that the true cause of malocclusion is incorrect myofunctional habits. These habits cause orthodontic problems by limiting the craniofacial development of patients whose growth and development continues. Myofunctional therapies are treatment methods that help correct bad habits such as mouth breathing, infantile swallowing, and incorrect positioning of the tongue, allow retraining of the facial and chewing muscles, and correctly direct the growth and development of craniofacial structures. These treatments correct the malocclusion by addressing the underlying etiological factor. Therefore, the treatment plan to correct the malocclusion should include an approach to eliminate the soft tissue dysfunction. The most popular appliances used for myofunctional treatment today are prefabricated functional appliances. Prefabricated functional appliances are appliances that bring the orofacial muscles into the correct position, create the balance between the forces transmitted to the dentoalveolar system, help align the teeth, and stimulate the proper growth and development of the craniofacial system. These appliances are produced in a variety of designs and sizes as a popular alternative to correcting different types of malocclusions. The aim of this review is to present a literature review that presents the usage areas, treatment options, advantages and disadvantages of prefabricated functional appliances.

Keywords: Myofunctional, prefabricated, functional, appliance

Zehra Yurdakul, Nurver Karslı, Nagehan Yılmaz, Tamer Tüzüner. Prefabricated Functional Appliances: A Traditional Review. EÜ Dişhek Fak Derg. 2024; 45(2): 111-117

Sorumlu Yazar: Zehra Yurdakul, Türkiye
Makale Dili: Türkçe
LookUs & Online Makale