INTRODUCTION: To evaluate the knowledge and attitudes of master’s degree dental students and specialists from different dental specialization/doctorate programs regarding the necessity of cone-beam computed tomography (CBCT) in implant planning for missing single maxillary/mandibular premolar tooth.
METHODS: Participants were administered a questionnaire consisting of 14 questions aiming to determine their attitudes towards the necessity of CBCT for implant planning in missing single maxillary/mandibular premolar tooth. Demographic data was analyzed using descriptive statistics. Kruskal-Wallis, chi-square and Z tests were used to compare the total number of correct answers and the independent correct response rates for each question among different specialization/doctorate programs (p=0.05).
RESULTS: The highest number of total correct answers were obtained from the Department of Oral and Maxillofacial Radiology, whereas the department with the lowest number of total answers was Oral and Maxillofacial Surgery (p>0.05). The total correct response rates obtained from different specialization/doctorate programs were between 54% and 57%. Participants were most knowledgeable about the necessity of CBCT in determining antero-posterior bone width, while the most pronounced lack of knowledge was observed in determining vertical bone height.
DISCUSSION AND CONCLUSION: Graduate students training in different specialties and specialist dentists showed different levels of knowledge and indecisive attitude regarding the necessity of CBCT in cases of single tooth maxillary/mandibular premolar implant planning.
GİRİŞ ve AMAÇ: Farklı uzmanlık/doktora programlarında eğitim almakta olan ve lisansüstü eğitimini tamamlamış uzman diş hekimlerinin, tek premolar eksikliği bulunan olgularda implant planlaması için konik ışınlı bilgisayarlı tomografi (KIBT) gerekliliği konusundaki bilgi düzeylerinin ve tutumlarının karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesi.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Maksiller/mandibular tek premolar eksikliğinde implant planlanması için KIBT gerekliliği hakkında görüşlerini belirlemek amacıyla 14 sorudan oluşan anket formu hazırlanarak tüm katılımcıların formu doldurması sağlandı (n=130). Demografik verilerin analizinde tanımlayıcı istatistiksel yöntemler kullanıldı. Tüm sorulara verilen total doğru yanıt sayıları ile her soru için elde edilen doğru yanıt sayısının farklı uzmanlık dalları arasındaki karşılaştırmaları için Kruskal Wallis, ki-kare ve Z testleri kullanıldı (p=0,05).
BULGULAR: Maksiller/mandibular tek premolar eksikliğinde implant planlanması için KIBT’nin gerekli olduğu durumlar ile ilgili en fazla total doğru yanıt Ağız, Diş ve Çene Radyolojisinden, en az doğru yanıt ise Ağız, Diş ve Çene Cerrahisinden alındı (p>0,05). Katılımcıların anket sorularına verdikleri total doğru yanıt oranları %54 ile %57 arasında idi. En fazla total doğru yanıt alınan soru antero-posterior kemik genişliğinin belirlenmesinde KIBT gerekliliği iken, en az doğru yanıt alan sorunun vertikal kemik yüksekliğinin saptanması ile ilgili olduğu görüldü.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Farklı uzmanlık dallarında eğitim almakta olan diş hekimleri ile uzman diş hekimlerinin maksiller/mandibular tek premolar eksikliğinde implant planlamasında KIBT gerekliliğine yönelik farklı düzeylerde bilgi sahibi oldukları ve kararsız bir tutum sergiledikleri gözlendi.