e-ISSN 1302-7476
Piezoelektrik Cerrahi ile Kombine Trombositten Zengin Fibrin Kullanılmasının İmplant Stabilitesini Arttırması [EÜ Dişhek Fak Derg]
EÜ Dişhek Fak Derg. 2019; 40(1): 33-41 | DOI: 10.5505/eudfd.2019.16768

Piezoelektrik Cerrahi ile Kombine Trombositten Zengin Fibrin Kullanılmasının İmplant Stabilitesini Arttırması

Birant Şimşek, Candan Efeoğlu, Mehmet Cemal Akay
Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi ABD, İzmir, Türkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: Trombosit konsantrasyon ürünlerinden biri olan Trombositten Zengin Fibrin (TZF), içerdiği yüksek orandaki büyüme faktörlerinden dolayı doku iyileşmesini hızlandırmak için son yıllarda sıklıkla kullanılmaktadır. Bu çalışmada, piezoelektrik cerrahi ile hazırlanmış ve TZF uygulanmış implant yuvası grubu (TZF+) ile piezoelektrik cerrahi ile hazırlanmış ancak TZF uygulanmamış dental implant yuvası grubunun (TZF-) erken iyileşme dönemindeki primer stabilite üzerine olan etkilerinin Rezonans Frekans Analizi (RFA) ile değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Sistemik rahatsızlığı bulunmayan ve ilgili bölgede implant yapabilmek için ileri cerrahi işleme ihtiyaç duyulmayan 17 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Her hastaya iki adet dental implant yerleştirilmiştir. İmplant soketleri piezoelektrik cerrahi ile hazırlandıktan sonra, rastgele seçilen soketlerden biri operasyondan önce hazırlanan TZF ile kaplanmıştır, diğer soket ise kontrol grubu olarak boş bırakılmıştır. RFA ölçümleri Osstell™ ISQ cihazı ile implantasyondan hemen sonra, postoperatif 1., 4., 8. ve 12. haftalarda yapılmıştır.
BULGULAR: RFA ile yapılan değerlendirmelerde, TZF+ grubunda TZF- grubuna göre sadece 12. haftada istatiksel olarak anlamlı derecede daha yüksek ISQ değerleri bulunmuştur (p<0,05).
TARTIŞMA ve SONUÇ: TZF'nin implant cerrahisi sırasında uygulanması stabilitenin erken dönemde artmasını sağlamıştır. Ancak bu bulguların, daha yüksek sayıda hasta grubu içeren yeni çalışmalarla desteklenmesine ihtiyaç vardır.

Anahtar Kelimeler: Trombositten zengin fibrin, Osseointegrasyon, Rezonans frekans analizi, Piezocerrahi, Dental implantlar.

Piezoelectric Surgery Combined with Platelet Rich Fibrin Increases Implant Stability

Birant Şimşek, Candan Efeoğlu, Mehmet Cemal Akay
Department of Oral and Maxillofacial Surgery, Faculty of Dentistry, Ege University, Izmir,Turkey

INTRODUCTION: This study aims to compare the clinical healing, implant stability and osseointegration of implants placed in anterior mandible when piezosurgery is used for implant site preparation with and without PRF application.
METHODS: Seventeen edentulous patients without medical contraindications for dental implant placement in their anterior mandibles were included in the study. After preparing 2 implant sockets in anterior mandible with piezoelectric surgery, one of the randomly selected sockets was packed with PRF before the insertion of the implant (PRF+) and the remaining socket was left empty as a control (PRF–). Then a dental implant was placed in each socket. The intracellular plasma portion of PRF was used to soak the implant placed in the coated socket of PRF. Resonance frequency measurements were made after implant placement and at postoperative 1, 4, 8, and 12 weeks.
RESULTS: Immediate postsurgical mean ISQ of PRF+ implants was 70.32 ± 4.97, and the mean ISQ was 71.55 ± 5.5 in the control group. At the end of the third month, mean ISQ of PRF+ implants was 77.38 ± 5.18 and the mean ISQ was 74.29 ± 5.65 for PRF– group.
DISCUSSION AND CONCLUSION: Piezoelectric surgery combined with PRF administration increased implant stability throughout the healing period, as evidenced by higher ISQ values. Simple application of this material continues to provide osseointegration.

Keywords: Platelet rich fibrin, Osseointegration, Resonance frequency analysis, Piezosurgery, Dental implants.

Sorumlu Yazar: Birant Şimşek, Türkiye
Makale Dili: İngilizce
×
APA
NLM
AMA
MLA
Chicago
Kopyalandı!
ATIF KOPYALA
LookUs & Online Makale