e-ISSN 1302-7476
Mandibuler İnsiziv kanal ve Lingual Foramen Özelliklerinin Dental Volumetrik Tomografi (DVT) ile İncelenmesi [EÜ Dişhek Fak Derg]
EÜ Dişhek Fak Derg. 2017; 38(2): 101-109 | DOI: 10.5505/eudfd.2017.95530

Mandibuler İnsiziv kanal ve Lingual Foramen Özelliklerinin Dental Volumetrik Tomografi (DVT) ile İncelenmesi

Erinç Önem1, Elif Şener1, Gülcan Coskun Akar2, Yelda Pınar3, Figen Gövsa Gökmen3, Güniz Baksı Şen1, Mehmet Asım Özer3
1Ege Üniversitesi, Dişhekimliği Fakültesi, Ağız Diş ve Çene Radyolojisi AD, İzmir, Türkiye
2Ege Üniversitesi, Dişhekimliği Fakültesi, Protetik Diş Tedavisi AD, İzmir, Türkiye
3Ege Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Anatomi AD, İzmir, Türkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: Mandibular insiziv kanal ve lingual foramenin varlığı, sayısı ve boyutlarını dental volümetrik tomografi (DVT) ile incelemektir.
YÖNTEM ve GEREÇLER: 31 adet kuru insan mandibulası mandibular alt kenar yer düzlemine paralel konumda yerleştirilerek DVT ile görüntülendi. Görüntüler mandibular insiziv kanal (MİK) ve lingual foramen (LF) varlığı, boyutları ve antero-posterior uzunluğu yönünden değerlendirildi. Ek olarak, lingual foramenlerin labial ve lingual yükseklikleri saptandı. Lingual foramenler genial tüberkülün üstünde veya altında yer almasına göre de sınıflandırıldı.
BULGULAR: MİK görüntülerin %58’inde belirlendi. İnsiziv kanalın ortalama çapı 2,79mm iken ortalama uzunluğu 2,88mm olarak ölçüldü. Otuzbir mandibulada toplam 60 LF saptandı. Bunların 28’i (%47) genial tüberkülün üstünde; 32’si ise (%53) altında yer almaktaydı. LF’e ait kanallar %30 oranında tek, ve sırasıyla %50 ve %20 oranında iki ve üç tane idi. Kanalların ortalama lingual çapı 0,68mm, labial çapı ise 0,63mm bulundu. Ortalama labial ve lingual yükseklikler sırasıyla 10,57mm ve 9,53mm olarak saptandı.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Mandibular insiziv kanal, lingual foramen ve ilişkili sinir damar paketleri sayı, lokalizasyon ve boyutları açısından değişkenlik göstermektedir. Dolayısı ile bu anatomik yapıların varlığı ve özelliklerinin kişi bazında incelenmesi önerilmektedir.

Anahtar Kelimeler: Dental volümetrik tomografi, mandibular insiziv kanal, lingual foramen

Characterıstics of Mandibular Incisive canal and Lingual foramen Using Dental Volumetric Tomography (DVT)

Erinç Önem1, Elif Şener1, Gülcan Coskun Akar2, Yelda Pınar3, Figen Gövsa Gökmen3, Güniz Baksı Şen1, Mehmet Asım Özer3
1Ege University, Faculty of Dentistry, Department of Oral and Maxillofacial Radiology
2Ege University, Faculty of Dentistry, Department of Prosthodontics
3Ege University, Faculty of Medicine Department of Anatomy

INTRODUCTION: To investigate the presence, location and the dimensions of incisive canal and lingual foramen using dental volumetric tomography (DVT).
METHODS: Thirty-one dry human mandibles were exposed using a DVT system. Images were examined for the presence of mandibular incisive canal (MIC) and lingual foramina (LF) including their dimensions and anterior-posterior lengths. In addition; labial and lingual diameters and heights of LF was determined. LF were classified with respect to the mental spine as well.
RESULTS: MIC was observed in 58% of the images with mean diameter of 2.79mm while the mean length was 2.88mm. Total of 60 LF were observed in 31 mandibles. Twenty eight (47%) of them were located superior while 32 (53%) were located inferior to the genial spines. Only one canal was observed in 30% of the LFs whereas 50% of LFs had two and 20% had three canals. The mean lingual and labial diameters of the LF canals were 0.68mm and 0.63mm respectively. The mean height was 10.57mm and 9.53mm at the lingual and labial sides.
DISCUSSION AND CONCLUSION: The MIC, LF and associated neurovascular bundles may show many variations in number, location and size. Therefore, particular evaluation of these structures for each case is recommended.

Keywords: Dental volumetric tomography, mandibular incisive canal, lingual foramen

Sorumlu Yazar: Erinç Önem, Türkiye
Makale Dili: Türkçe
×
APA
NLM
AMA
MLA
Chicago
Kopyalandı!
ATIF KOPYALA
LookUs & Online Makale